Project Antwerp Express Port

BEPROEFDE TECHNOLOGIE
VOOR ANTWERP EXPRESS PORT

Terwijl de traditionele wegen met de frequentie van een klok dichtslibben, liggen de waterwegen bootbreed open. De Antwerp Express Port speelt hierop in. Het 100.000 m² grote complex is gebouwd met het milieu in het achterhoofd. De groene site ligt in Grobbendonk en gebruikt beproefde technologie om zo efficiënt mogelijk te zijn.

Groep Van Wellen ontwikkelt in totaal 60.000 m² magazijnruimte op het 100.000 m² grote terrein dat vlak aan het water ligt. Het is hier dat een nieuw logistiek centrum verrijst. Het nieuwe magazijn heeft een vrije hoogte van tien meter en een vloer die een last van vijf ton per vierkante meter kan dragen. Containers vormen dus geen enkel probleem voor deze gebouwen.

Opvallend is de aandacht voor het milieu. De site wil zich profileren als een groene zone. Samen met partners nv De Scheepvaart en DP World bereikt Groep Van Wellen dit door allereerst het grondverkeer te verminderen.

De site is juist buiten de probleemzones van Antwerpen gelegen en gebruikt waterroutes om goederen naar de haven van Antwerpen, Rotterdam of Zeebrugge te brengen. Filerijden en de bijhorende CO2-uitstoot zijn verleden tijd. De gebouwen zelf zijn geïsoleerd volgens de strengste energiestandaarden. Een persoonlijke windmolen zorgt voor energie op de site.

 

Antwerpen express port

ELEKTRISCHE TROEVEN

De verschillende elektrische installaties gebruiken deze energie volop. ETI V. Vandenven installeerde buiten- en binnenverlichting. Het stond ook in voor de verdeling van de middenspanning, de installatie van de branddetectoren
en rookluiken, de data-aansluitingen en een beperkte inbraakbeveiliging.
“Antwerp Express Port zet sterk in op beproefde technologie die haar dienst in het verleden al bewezen heeft,” vertelt zaakvoerder Luc Ost van ETI V. Vandenven. “Nieuwe technologie zoals ledverlichting heeft nog vaak een te lange return on investment, waardoor verschillende bouwprojecten nog gebruik maken van bewezen technologie.” Het logistiek centrum opteerde dan ook voor Veko T5-rekkenverlichting en Metalhalidehoogrendementsprojectoren van Sylvania.

Bij het ontwerp van de middenspanningscabine en de verdeelborden moest er rekening gehouden worden met een mogelijk sterke uitbreiding in de toekomst. De verdeelborden van Eaton Moeller, die ETI onder fabriekslicentie bouwt, komen hier tot hun recht.

VEILIGHEID

Bij een complex als dit is de brandveiligheid zeer belangrijk. Een uitslaande brand kan catastrofale gevolgen hebben voor de bedrijven die er hun goederen opslaan. ETI V. Vandenven installeerde verschillende Multi-Criteria branddetectoren. Hoewel er eerst gedacht werd aan beamdetectoren, werd dit idee omwille van de vele obstakels – die de laserstraal zouden onderbreken – aan de kant geschoven. De Multi-Criteria-detectoren houden rekening met onder andere de temperatuur van de ruimte, de aanwezigheid van rook en de verandering van de luchtsamenstelling om brand te detecteren. Voorts werd er geïnvesteerd in een degelijk veiligheids- en inbraaksysteem, waardoor de magazijnen multifunctioneel gebruikt kunnen worden.