Meet The Team – Kurt & Cedrik Preventieadviseurs

Cedrik Bergers ging dit jaar aan de slag bij ETI als preventieadviseur. Cedrik studeerde af in 2019 en leert nu verder de kneepjes van het vak van collega Kurt Van Craenenbroek. Wij zochten het duo op om te ontdekken hoe de samenwerking verloopt.

“De mogelijkheid tot opleiding was voor mij doorslaggevend bij het maken van mijn keuze”

Cedrik, kan je je even voorstellen en vertellen hoe je bij ons bent terechtgekomen?

Ik ben Cedrik Bergers, 30 jaar.

Onlangs heb ik mijn ouderlijk huis in Morstel verlaten en ben ik naar Antwerpen verhuisd, vlakbij het Centraal Station. Momenteel woon ik in een co-housing met drie vrienden van dezelfde leeftijd. Mijn vrienden beschrijven mij als iemand die rustig, vriendelijk en bedachtzaam is, met een goede dosis humor. Bovendien geniet ik van het leven, maar houd ik ook rekening met mijn gezondheid.

Na het afronden van mijn studie in preventie en veiligheid, ben ik in januari begonnen met solliciteren naar een functie als preventieadviseur. Via het interimkantoor Vivaldis kwam ik in contact met ETI. Na een eerste sollicitatiegesprek met Luc, de bedrijfsleider, en Tanja, de HR-manager, kreeg ik meteen een positief gevoel bij ETI. Tijdens het gesprek hoorde ik ook dat ze mij een opleidingsmogelijkheid konden bieden, en dat was voor mij doorslaggevend. Ruim een week later begon ik vol goede moed aan mijn werk bij ETI.

Tot op heden heb ik me deze beslissing nog geen enkel moment beklaagd!

Je komt als het ware recht van de schoolbanken.

Niet echt, ik ben al een tijd aan het werk. In 2014 ben ik afgestudeerd in Elektromechanica, en in 2017 heb ik een opleiding gevolgd als polyvalent lasser. Tijdens mijn werk kwam ik in aanraking met preventieadviseurs en ik wist meteen dat dit iets voor mij was. Daarom heb via avondonderwijs een cursus gevolgd bij Syntra in Berchem om een job als preventieadviseur te kunnen uitvoeren.

Hoe heeft je opleiding bijgedragen aan je huidige werk als preventieadviseur?

Mijn opleiding heeft zeker een solide basis gelegd voor het werk dat ik momenteel als preventieadviseur doe. Hoewel je niet alles leert tijdens een formele opleiding, zorgt het wel voor een stevig fundament. De kennis die ik in het verleden heb opgedaan, moet ik nu in de praktijk toepassen. Bovendien is het als preventieadviseur essentieel om voortdurend te blijven leren, gezien de voortdurend veranderende omgeving. Toen ik hoorde dat ETI naast een standaardpakket ook een interne opleidingen aanbood, was dat voor mij een extra motivatie om bij hen te komen werken.

Als nieuwe preventieadviseur krijg je begeleiding en verdere opleiding van je collega Kurt, hoe verloopt dat?

De samenwerking verloopt vlot tussen Kurt en mij. Hij heeft al een langere tijd veiligheid en preventie in zijn bloed waarbij ik merk dat ik nog wat diepere ervaring mis. De eerste weken heeft hij mij goed opgeleid en stelselmatig werk ik meer zelfstandig. Wanneer er onduidelijkheden zijn kan ik dit steeds met Kurt overleggen

“De begeleiding van Kurt is een grote troef”

Kurt, wat doe jij binnen de Building Technology groep en wat houdt die job juist in?

Vanaf september 2016 ben ik werkzaam als preventieadviseur bij Siegers Technics (3/5) en ETI Vandenven (2/5), waar ik verantwoordelijk ben voor het ontwikkelen van het VGM-beleid (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) en het ondersteunen van leidinggevenden op dit gebied.

Zoals je wellicht weet, zijn beide bedrijven VCA*-gecertificeerd. Dit betekent dat we moeten voldoen aan specifieke criteria met betrekking tot VGM. Mijn takenpakket omvat onder andere het opstellen van beleidsverklaringen, actieplannen, risicoanalyses, toolboxmeetings, veiligheids- en gezondheidsplannen, veiligheidsinstructiekaarten, werkinstructiekaarten, indienststellingsverslagen, jaarverslagen, evenals het uitvoeren van onderzoeken naar arbeidsongevallen en werkplekinspecties. Daarnaast behoort het plannen en organiseren van veiligheidstrainingen voor ons personeel en nieuwkomers tot mijn takenpakket.

Vanwege de toenemende workload bij Siegers Technics en de strenger wordende eisen van onze opdrachtgevers, inclusief de verwachte aanwezigheid bij veiligheidsbijeenkomsten, had ik al geruime tijd geleden aangegeven dat het beter zou zijn om mijn functie binnen ETI over te dragen aan een opvolger.

Gelukkig heeft ETI positief gereageerd op mijn verzoek en zijn ze op zoek gegaan naar een geschikte opvolger. Cedrik is geselecteerd voor deze functie, waardoor ik sinds februari fulltime werkzaam ben bij Siegers Technics.

Je kreeg dit jonge veulen onder je hoede. Hoe verloopt de samenwerking, vind je het leuk om je ervaring door te geven?

Cedrik is inderdaad een jonge interne preventieadviseur in vergelijking met mij. Na zijn indiensttreding hebben we ongeveer twee weken samen gewerkt, waarbij ik hem een overzicht heb gegeven van de taken van een interne preventieadviseur en de werking heb toegelicht. Vanaf nu hebben we wekelijks overleg om eventuele obstakels waar hij tegenaan loopt te bespreken en om vragen te beantwoorden.

“Cedrik staat steeds open voor feedback, wat de samenwerking vergemakkelijkt”

Cedrik is een rustig persoon die openstaat voor tips en opmerkingen, wat de samenwerking natuurlijk vergemakkelijkt. Hij is ook assertief genoeg om indien nodig vragen te stellen over zaken die hem bezighouden. Het delen van mijn eigen ervaring is daarbij een belangrijke factor, aangezien dit momenteel het belangrijkste aspect is van zijn opleiding. Het is echter belangrijk op te merken dat ik liever spreek over het delen van ervaring dan over het doorgeven ervan, omdat ervaring iets is wat je zelf moet opdoen.

Kan je ook van hem nog zaken leren, aangezien hij net uit de opleiding komt?

Op dit moment lijkt het misschien alsof Cedrik, als relatief nieuwe preventieadviseur, nog veel moet groeien in zijn functie, terwijl ik al 12 jaar ervaring heb. Echter, ik ben ervan overtuigd dat je altijd van iedereen iets kunt leren. Of iemand nu net uit een opleiding komt of niet, is niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, is zijn inzicht op bepaalde punten. Door mijn langere ervaring heb ik mijn eigen manier van werken ontwikkeld, gebaseerd op mijn inzichten, maar dat betekent niet dat mijn werkwijze de enige juiste is. Het perspectief van andere mensen kan leiden tot aanpassingen in mijn werkwijze.