Het Belgische BruTextiles, dat stoffen ontwerpt en ze vanuit Kontich wereldwijd verdeelt, staat voor een grote uitbreiding en modernisering. Het bedrijf kende sinds zijn oprichting in 1995 immers een steile groei. SVR-architects, dat het oorspronkelijke bedrijfsgebouw en twee eerdere verbouwingen ontwierp, tekende ook voor deze uitbreiding, die de oppervlakte van het bedrijfsgebouw bijna zal verdubbelen. De vernieuwing ligt in de handen van ETI V. Vandenven, dat de volledige elektrische installatie voor zijn rekening neemt.
Op het terrein naast het bestaande gebouw bouwt BruTextiles een gloednieuw automatisch magazijn van maar liefst 30m hoog, met aan de straatzijde een logistieke zone en een designruimte. In deze logistieke zone worden rollen stof vanuit vrachtwagens gelost en door medewerkers op automatische rolbanden gezet. Elk pakket krijgt een code, waarna één van de zes elektrische kranen het naar de juiste plek transporteert. Samen met de code wordt de positie van het pakket onder de vorm van coördinaten opgeslagen in het systeem.
Met de code kan het ook automatisch weer opgevraagd worden. Bijzonder is, dat de kranen uitgerust zijn met 4-Quadrant frequentieregelaars, waardoor ze hun remenergie opnieuw kunnen omzetten in stroom die elders in het gebouw kan verbruikt worden.
De werking van het magazijn wordt verzekerd door een noodstroomaggregaat van 800 kVA, dat automatisch aanschakelt bij uitval van het hoogspanningsnet. “Zulke grote vermogens zie je niet vaak,” vertelt Bart Daghelinckx, projectingenieur bij ETI. “De ondergrondse dieseltank laat het bedrijf toe om tot 48 uur lang te blijven verder draaien, zodat het verdelen van bestellingen niet in het gedrang komt.”
De complete PLC-monitoring en -sturing van de technieken – niet alleen verwarming en verlichting, maar ook branddetectie en toegangscontrole creëert een hypermodern gebouwbeheersysteem, waarmee de gebruiker alles specifiek kan afregelen en bedienen en de nodige rapporten kan genereren. Belangrijke foutmeldingen sturen direct waarschuwingssignalen en starten indien gewenst automatisch acties op. Dit is vooral handig in ruimtes zonder menselijke bezetting, zoals het magazijn of de serverruimtes. Sensoren volgen hier verschillende parameters op, bijvoorbeeld de temperatuur.
Wanneer deze een bepaalde waarde overschrijdt, dan zal het systeem de koeling activeren of hoger schakelen. “We kunnen de sturing ook gebruiken om het comfort te verbeteren,” aldus Daghelinckx. “Met het PLC-systeem kunnen we aangepaste verlichtingspatronen programmeren in de DALI-gestuurde voorschakelapparaten, die door de gebruikers eenvoudig te schakelen zijn via de lichtknoppen.”
Dit is onder meer het geval in de designruimte, die ook voorzien is van speciale verlichting met een zeer hoge kleurweergave en lichtsterkte, zodat de ontwerpers steeds met een reële weergave van de stof kunnen werken. Met andere woorden: BruTextiles wordt een voorbeeld van hoe de techniek ten dienste kan staan van de men